Kiest u voor een architect of een catalogus bouwer bij uw nieuwe woning?

Kiest u voor een architect of een catalogus bouwer. Dat is een erg belangrijke vraag. Want er zijn veel manieren om te bouwen en verschillende startpunten. Hieronder leggen we u uit wat afwegingen voor u kunnen zijn. 

De belangrijkste manieren om een nieuwe woning te gaan bouwen zijn:

 1. een nieuwe woning bouwen met een architect
 2. een nieuwe woning bouwen met een catalogus bouwer

In Nederland zijn er ruim 2500 architecten. Deze werken in grote en kleine architectenbureau’s. Veel bureaus bestaan uit 1 tot 3 personen. Een beperkt aantal is groter. Met name de kleinere bureaus hebben nieuwbouw woningen als specialiteit. Daarnaast zijn er in Nederland ruim 20 catalogusbouwers. Dit zijn bouwbedrijven met een verkoopafdeling die een bestaande woning als uitgangspunt nemen. De voordelen en nadelen staan hieronder weergegeven:

De belangrijkste voordelen van bouwen met een architect

 1. Uw woning wordt gebasseerd op uw wensen en op het kavel. Het uitgangspunt bent u met uw wensen.
 2. De architect behartigd uw belangen.
 3. De architect helpt u na te denken over dingen waar u misschien nog niet bij stil stond.
 4. U heeft keuze uit veel bouwbedrijven. Wanneer er minder werk is zal de marktwerking de prijs drukken.

De belangrijkste voordelen van het bouwen met een catalogus bouwer

 1. Het proces gaat vlotter.
 2. De bouwkosten zijn vroeg in beeld.
 3. De bouwkosten zijn lager doordat een systeem wordt toegepast wat door herhaalde toepassing geperfectioneerd is.
 4. U hoeft minder keuzes te maken.
 5. Vaak is er ‘ in house’ een ontwerper of architect (of is deze aan de catalogusbouwer verbonden)

De belangrijkste nadelen van bouwen met een architect

 1. De ontwerpkosten vallen vaak hoger uit dan bij het aanpassen van een ontwerp (de bouwkosten echter vaak lager).
 2. De architect kan u niet direct alle prijsconsequenties doorgeven, omdat hij veelal niet alle offertes gaat opvragen.
 3. Architecten zijn creatief en ontwerpen daardoor af en toe gebouwdelen die minder makkelijk te bouwen zijn (maar er juist daardoor wel meer uitspringen)

De belangrijkste nadelen van het bouwen met een catalogus bouwer

 1. De marktwerking is beperkt. U kiest immers voor zowel het ontwerp als de bouwer. (het bouwsysteem is vaak wel verfijnder)
 2. De persoon die u adviseert over de keuzes van bijvoorbeeld de binnendeuren werkt bij het bedrijf wat straks de deuren ook gaat plaatsen. De keuze uit de verschillende types zal daardoor beperkter zijn (maar daarmee wel overzichtelijker).
 3. Moeilijke constructies worden veelal vermeden, omdat de meeste bouwers op een zo voorspelbaar mogelijk bouwproces sturen.

Conclusie: bouwt u met een architect of met een catalogus bouwer? Er is niet een duidelijke winnaar;  In sommige gevallen is het logisch om bijvoorbeeld naar Selekthuis te gaan en in sommige gevallen is het juist heel logisch om bijvoorbeeld naar 01 Architecten te gaan en echt een woning op maat te laten ontwerpen. Wanneer u zelf een beperkt budget heeft en een voorkeur voor een woning heeft die niet te specifiek is, dan kan een catalogus bouwer de beste keuze zijn. Naarmate er ruimte ontstaat in het budget, of u specifieke ontwerp wensen heeft die u niet kunt vinden bij catalogus bouwers, dan lijkt een architect de logische keuze. Als u twijfelt kunt u met beide partijen contact opnemen. Beide partijen zullen u ook vragen welke ontwerpen u aanspreekt: daarvoor kunt u de fraaie beelden van nieuwbouw en verbouw woningen bekijken op Architectenwijzer.nl