De woningmarkt herstelt goed

Prijsontwikkeling van de woningmarkt

De dynamiek op de woningmarkt wordt groter. Meer woningen verwisselen van eigenaar en woningen staan korter te koop. De vraag trekt dus aan. Dit is zichtbaar in een stijging van de woningprijzen. Dit jaar zal de markt in 2016 in zijn geheel naar verwachting 4,5% stijgen volgens onderzoek van de Rabobank. In 2017 wordt een prijsstijging van circa 6 % verwacht volgens de grootste hypotheekverstrekker van Nederland.

Het vertrouwen van de consument groeit dus. Daarnaast blijft de betaalbaarheid van de woningen op een gelijk niveau, doordat de hypotheekrente historisch laag is.

Desondanks zijn de woningprijzen nog steeds significant lager dan in de topjaren rond 2008, ondanks een veel lagere rente. Het ligt dan ook in de verwachting dat de woningen de komende jaren structureel in prijs gaan stijgen en deze opmars zich het komend decennium kan doorzetten. Natuurlijk alleen in een stabiele situatie zonder oorlogen of andere grote bedreigingen.

Is dit dan het moment om nieuw te bouwen?

Ja! Dit kan voor u een heel interessant moment zijn om nieuw te gaan bouwen. Het is echter wel zo dat nieuwbouw tegenwoordig veelal een realisatiekosten heeft die boven de marktwaarde liggen. Dus wanneer u nieuw gaat bouwen en het project de dag nadat het klaar is verkoopt, dan moet u in de regel geld bijleggen. Dit kan betekenen dat:

 • De grondprijs nog steeds een (te) groot deel uitmaakt van de totale prijs
 • Nieuwbouw woningen door de markt ondergewaardeerd worden in bijvoorbeeld:
  1. Restwaarde: een nieuwbouwwoning houd langer waarde
  2. Energiekosten: nieuwe woningen hebben per maand minder energieverbruik en lagere stookkosten
  3. Onderhoudskosten: een nieuwe woning heeft de eerste 10 jaar veel minder onderhoud nodig
  4. Comfort betaald moet worden: een nieuwe woning tocht niet en de deuren kieren niet
 • De bouw van woningen relatief duur is

Bekijk hier meer voor- en nadelen van nieuwbouw en verbouw.

Wij staan positief ten opzichte van het nieuwbouw van woningen. Het ligt in de verwachting dat de bestaande markt sneller aantrekt dan de bouwkosten van nieuwbouw. Over een paar jaar is de verwachting dan ook dat nieuwbouw uiteindelijk weer goedkoper is dan bestaande bouw. Dat u nu nieuw gaat bouwen en niet direct uw geld terug kunt krijgen is een risico wat zich terugbetaald in de vorm van:

 • comfort van uw woning
 • een stabielere prijs
 • lagere energiekosten
 • een woning waar u zelf de indeling en uitstraling van hebt kunnen bepalen

Nieuwbouw begint met een idee en met inspiratie. Kijk op het overzicht van inspirerende woningen…. Misschien is dit wel uw eerste (vervolg) stap richting uw nieuwe woning.