Hoe zoekt u een architect?

  Een architect vinden die goed bij je past is niet moeilijk. Maar het gaat wel verder dan 1 belletje… althans, voor de meeste mensen.


1. Zoek een architect die ontwerpen maakt die u aanspreken

Er zijn veel open deuren om in te trappen, maar dit is er 1: Als een architect 10 mooie beelden op zijn site heeft staan, is de kans groot dat hij ook voor u een goed ontwerp kan maken. Maar staat er slechts 1 beeld op wat u aanspreekt, dan is het verstandig om ook verder te kijken.

2. De ervaren architect

Een nieuwbouw woning bouwen of een woning verbouwen is een hele stap. Daarbij wil je een ervaren architect die veel vaker een soortgelijke woning heeft ontworpen. De investering is gewoon te groot om met een beginner aan tafel te zitten. Vraag daarom hoeveel jaar de architect al zelfstandig ontwerpt…. zelfs Michelangelo maakte bij zijn eerste werk grote fouten.

3. De omvang van het architectenbureau

Ieder opgave heeft zijn ideale bedrijfsomvang. Voor een ziekenhuis is een heel team van specialisten benodigd, maar wanneer het gaat over een gewone woning, dan kan die kennis prima bij 1 persoon liggen. Vanwege de continuïteit van het proces kan het in zo’n opzet prettig zijn om een klein bureau met meerdere mensen te kiezen (bijvoorbeeld een bureau met 2 architecten en een tekenaar). Als de opgave nog eenvoudiger is kan ook een ZZP-er volstaan. Wanneer u een kleine opgave bij een grote organisatie neerlegt is de kans aanzienlijk dat de opgave niet de aandacht krijgt die het behoeft. En wanneer een te grote opgave bij een kleine organisatie komt te liggen is het de vraag of er voldoende vlot geschakeld kan worden.

4. De wijze van aanpak binnen het architectenbureau

De manier van aanpak zegt iets over de filosofie van het bedrijf. Wordt er helder en procesmatig gecommuniceerd, dan is de kans groot dat het doorgesproken tijdspad gehaald wordt. Wanneer de architect u niet helder kan uitleggen wat de verschillende stappen tot aan de bouw zijn, dan is het wellicht beter om verder te kijken. Daarbij is het goed om te weten dat sommige architecten het gehele proces begeleiden en ook bestekken schrijven en anderen alleen tot en met de prijsvormingsstukken tekenen en andere adviseurs voor het vervolgtraject er bij betrekken.

5. Is er een persoonlijke klik tussen u en de architect

Wanneer u bij een architect zit, dan is het belangrijk dat u er op kunt vertrouwen dat de architect u begrijpt. De architect moet u zelf zo goed begrijpen dat u uw wensen kunt neerleggen en hij of zij hiervan een goed en fraai ontwerp weet te maken. Daarbij is het belangrijk dat de sfeer ontspannen en open is; alleen op die manier kan een ontwerp verfijnd worden en heeft u de ruimte om op voorstellen van de architect te reageren. De architect is namelijk wel adviseur, maar uiteindelijk moet u in de woning wonen en bent u er zelf verantwoordelijk voor of u de oplossing van de architect goedkeurt.

6. Vraag de architect om referenties

De keuze van de architect is belangrijk. Het is goed op uw gevoel af te gaan, maar daarnaast ook om te horen hoe anderen het proces hebben ervaren. Vraag naar adressen waar ontwerpen (die u aanspreken) staan en bezoek deze in werkelijkheid. En bel aan om te vragen hoe de bewoners/ gebruikers het proces hebben ervaren en wat ze van hun ontwerp vinden. Doe dit zonder de architect, want alleen dan krijgt u een eerlijk antwoord.

7. Laat de architect een 1e schetsontwerp maken

Bovenstaande punten kunnen allemaal positief zijn, maar waar het om gaat is ook het resultaat. Wellicht kan de architect u hiervan een voorproefje geven. Sommige architecten zullen dit gratis doen en anderen zullen hiervoor vooraf aangeven wat de kosten zijn. Wees hier altijd duidelijk over en bepaal vooraf de prijs. Dit voorkomt teleurstelling bij u of de architect. Spreekt de schets u aan, dan kan dat een goede basis vormen om op verder te gaan. Een betaalde schets is veelal uitgebreider dan een niet betaalde schets. Vraag de architect naar een voorbeeld, zodat u kunt bepalen of u de prijs- kwaliteit verhouding vind kloppen.

8. Vraag naar de kosten van de architect

Architecten hadden tot een aantal jaren geleden de SR97. Hierin stond vermeld hoe het honorarium tot stand kwam. Vanwege regelgeving heeft de overheid afspraken binnen de branche verboden en sindsdien doet de vrije markt zijn werking. Dit zorgt voor grote verschillen, waarbij kleinere bureaus over het algemeen goedkoper zullen zijn dan grotere bureaus. Ook zijn jonge bureaus in het algemeen goedkoper dan ervaren bureaus. Daarnaast verschillen de kosten doordat er andere producten aangeboden worden. Vergelijk offertes en vraag door. Wellicht is er financieel ruimte bij de architect om de prijs te laten zakken. Daarnaast is het echter wel erg belangrijk om er een goed gevoel bij te houden, want een prijsverschil tussen architecten staat normaliter in geen verhouding tot de investering die gedaan wordt. Iets meer voor een goede architect betalen betaald zich in de bouw dubbel en dwars terug.

Bekijk ook eens de voorbeelden van nieuwbouw woningen op deze site, of specifieker nieuwbouw met rieten kap. En wilt u toch wat modernere nieuwbouw of moderne verbouw van uw woning dan kunt u deze linkjes gebruiken. Er zijn ook algemene sites voor het vinden van de architect. 

Als u echt persoonlijke hulp wilt kunt u dit via het contact formulier doorgeven en bellen we u terug.